Hoera afgestudeerd! En nu?

01 januari 2020
Artikel
Yes! Eindelijk, na bloed, zweet en tranen ben je afgestudeerd. De tijd van s ’nachts ploeteren voor een tentamen of scriptie is voorbij. Gefeliciteerd! Misschien wil je direct aan het werk of wellicht pak je eerst een welverdiende vakantie. Hoe dan ook, jij start vroeg of laat ook met de zoektocht naar jouw eerste baan. 

Daarom begin je vol goede moed met solliciteren. Langzaam ga jij je oriënteren binnen het werkveld en wellicht gaan de eerste sollicitatiebrieven al de deur uit. Maar let op! Er zijn altijd valkuilen waar je tijdens dit proces op moet letten. Dit zijn drie veelvoorkomende misstappen waar jij als net afgestudeerde tegenaan kan lopen.

1. ​Je weet niet precies wat je wilt
Wat zijn jouw ambities nu precies? Vaak een lastige vraag voor iemand die net is afgestudeerd, maar wel belangrijk om voor jezelf in grote lijnen duidelijk te hebben. Hoe kom je hier dan achter? Schrijf allereerst op waar jij nu echt energie van krijgt, probeer daar vervolgens taken aan te koppelen en onderzoek binnen welke functies deze taken naar voren komen.

2. Je weet jezelf niet goed te profileren
Als werkzoekende is het ontzettend belangrijk kenbaar te maken wat jouw ambities zijn. Zorg dat je jezelf (online) goed positioneert. Natuurlijk is een goed cv zeer belangrijk. Maar stel daarnaast ook een professioneel LinkedIn profiel op en maak gebruik van social media in jouw zoektocht. Maak dan direct een rondje langs je persoonlijke kanalen. Ziet alles er representatief uit? Ongetwijfeld dat een potentiële werkgever deze ook checkt.

3. Denken dat je solliciteren helemaal alleen moet doen
Het speuren naar jouw droombaan gaat verder dan alleen de online wereld. Schakel ook je directe en indirecte netwerk in. Als net afgestudeerde heb je stiekem al een flink netwerk opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan studiegenoten, docenten, verenigingen, familieleden en vrienden. Breng hen op de hoogte van jouw ambities en vraag of zij nog mogelijkheden zien binnen hun netwerk.

Blijf je het lastig vinden om jezelf sterk te profileren, heb je niet zo’n uitgebreid netwerk of blijft het voor jou onduidelijk wat je precies wilt doen. Niet getreurd, de Recruitment Consultants van Personato kunnen jou hierbij zeker helpen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, dan gaan we graag een oriëntatiegesprek met je aan!