“Een advocaat kan doorgaans niet zonder zijn secretaresse”, roept men binnen de advocatuur regelmatig. En zeg nou zelf, wat moet een advocaat beginnen zonder zijn of haar ondersteunende duizendpoot?

Al jarenlang behoren het bewaken van termijnen, de correspondentie richting cliënten en het agendabeheer van advocaten tot de vaste werkzaamheden van de juridisch secretaresse. De tendens is dat advocatenkantoren anno nu meer en meer nadenken over hun eigen profilering en toegevoegde waarde. Door de veranderende economie, opkomende technologieën en nieuwe communicatiemiddelen komen de ondernemingsvisie en de interne processen ter sprake. Ik hoor vanuit mijn klantenkring dat ook de positie en werkzaamheden van de juridisch secretaresse hierbij onder de loep genomen worden. Ik vraag me weleens af welke invulling ik de functie van juridisch secretaresse zou geven op het moment dat advocaten hun onderneming opnieuw inrichten?

Wat gebeurt er met de invulling van de functie van juridische secretaresse?

Tweedeling

Mijn verwachting is dat er een tweedeling ontstaat:

  • Inzet van paralegals wordt vergroot. Verscheidene advocatenkantoren hebben al paralegals in dienst om advocaten gedeeltelijk te ontzorgen. Een kleine component zal blijven bestaan uit administratieve, financiële en coördinerende werkzaamheden, maar de focus ligt op inhoud.
  • Specialisten vervangen de duizendpoot. Een gedeelte van mijn klantenportefeuille denkt erover na om specialisaties aan te brengen en af te stappen van de allround juridische secretaresse. Een verdeling kan bijvoorbeeld gemaakt worden in marketing, IT, finance, communicatie en HR. De term juridisch secretaresse kan in mijn optiek in deze vorm beter vervangen worden door officemanager.

Mijn advies en tevens verwachting is dat advocatenkantoren een keuze gaan maken tussen bovenstaande opties. De nadruk zal komen te liggen op andersoortige competenties en functieprofielen zullen opnieuw vormgegeven gaan worden. Voor mij staat buiten kijf dat de ‘traditionele’ benaderingswijze van de juridische duizendpoot op termijn zal verdwijnen.

Wat vind jij?

Binnen Personato sta ik dagelijks in contact met deze professionals die deze nieuwe juridische rollen met verve in kunnen vullen. Mocht je als advocaat de behoefte hebben om hierover van gedachten te wisselen, hoor ik het natuurlijk graag.

Daarnaast ben ik nieuwsgierig hoe jij, als juridisch secretaresse, hier tegenaan kijkt? En op welke manier jij jezelf ziet acteren in deze ‘veranderende’ juridische wereld?

Ik ben benieuwd!

Misschien vind je dit ook interessant?

Blog

Salarisadministrateurs in een hokje?

  • Marieke Penning de Vries
  • 15 augustus 2018
Blog

Sollicitatiegesprek? Meet de sfeer en cultuur!

  • Marieke Penning de Vries
  • 6 augustus 2018