Wat fijn! Je bent door de eerste gesprekken heen gekomen en bent nog steeds in de race voor die fantastische baan die je zo graag wilt. Wat volgt is een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure: de salarisonderhandeling. Waar de één de salarisonderhandeling juist leuk en makkelijk vind, is het voor de ander heel moeilijk en misschien zelfs wel een beetje eng. Wil jij beter leren onderhandelen over salaris? Wij hebben hier diverse tips op een rijtje gezet waardoor jij met meer zelfvertrouwen kan gaan onderhandelen.
 1. Val je onder een cao?
  Als je onder een bepaalde cao (collectieve arbeidsovereenkomst) valt, is je salaris min of meer al vastgesteld. Vaak wordt er al een schaal vermeld in de vacature. Er blijft dan nog weinig onderhandelingsruimte over. De schaal is immers al vastgesteld. Er is echter nog wel ruimte om te onderhandelen over de trede van het salaris. Wordt er geen schaal genoemd in de vacature dan kun je onderhandelen in welke schaal je wilt beginnen.
   
 2. Geen cao? Bepaal zelf je salaris
  Als je niet onder een cao valt heb je in principe meer ruimte om te onderhandelen. Soms maakt dit het juist weer lastig, omdat je nu vanuit de cao geen richtlijnen hebt. Er zijn online diverse tools te vinden waar je een salarischeck kan uitvoeren, zodat je een indicatie hebt van een goed salaris. Daarnaast kun je ook altijd informeren bij mensen in je netwerk die in soortgelijke functies werkzaam zijn wat een redelijk salaris is. Wat nog meer goed is om je te realiseren, is dat bedrijven vaak naar je laatstverdiende salaris kijken. Ben je daar van bewust!
   
 3. Weet met wie je gaat onderhandelen over salaris
  Het is altijd goed om te weten met wie je gaat onderhandelen over je salaris. Ga je dit doen met een iemand van P&O, die vaak wat strakker richtlijnen hanteren of ga je onderhandelen met iemand die straks ook met jou moet samenwerken en jou graag voor de functie wil hebben? Op basis hiervan kun je beter inschatten of je wat hoger in moet zetten tijdens de salarisonderhandelingen. Probeer van te voren voor jezelf te bepalen of en hoeveel hoger je in wilt zetten. Maar ben ook bereid om water bij de wijn te doen als je denkt dat je te hoog gaat inzetten.
   
 4. Vraag hoe het zit met de groei in salaris
  Er zijn organisaties waar je met een lager salaris begint, maar waar je aanzienlijk kunt groeien en zodoende binnen enkele jaren alsnog op je gedroomde salaris uitkomt. Beginnen met een, voor jouw gevoel, lager salaris hoeft daarom nog niet eens een slecht idee te zijn. Vraag naar de mogelijkheden en op basis waarvan eventuele verhogingen worden doorgevoerd. Is dit op periodieke basis na een positieve beoordeling, of zijn er targets aan verbonden?
   
 5. Secundaire arbeidvoorwaarden
  Salaris wil niet altijd alles zeggen en kan aanzienlijk worden aangevuld door goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zaken als een auto van de zaak, flexibiliteit, vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden, pensioensregeling of kinderopvang vertegenwoordigen ook een bepaalde waarde en kunnen erg interessant zijn! Het is goed om ook over secundaire arbeidsvoorwaarden na te denken, zodat je hier goed op voorbereid bent. Je zou dit van te voren al kunnen checken bij je toekomstig werkgever om vervolgens voor jezelf inhoudelijk na te denken over deze secundaire arbeidsvoorwaarden.
   
 6. Spreek altijd de waarheid
  Spreek altijd de waarheid! Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips. Misschien denk je dat het geen kwaad kan om te liegen, maar als de waarheid toch ooit boven tafel komt kan dit vervelende gevolgen hebben. Bereid je eventueel voor op moeilijke of vervelende vragen. Ben je er ook van bewust dat sommige vragen eigenlijk helemaal niet gesteld mogen worden tijdens een sollicitatiegesprek.
   
 7. Neem de tijd om het aanbod te overwegen
  Ga nooit meteen akkoord met het geboden salaris. Bedenk dat de werkgever ook aan het onderhandelen is, dus juist wat lager inzet. Geef aan dat je het aanbod zult overwegen en denk er nog eens rustig over na. Er een nachtje over slapen kan nooit kwaad!
   
 8. Durf te onderhandelen
  Als je het niet eens bent met het bod van de werkgever, zul je met een tegenbod moeten komen. Bedenk dat ook een werkgever onderhandelt en wellicht lager inzet. Denk goed na over het tegenbod en bedenk goede argumenten waarom jij vindt dat je een hoger salaris waard bent. Heb je extra skills die niet vereist zijn voor de functie, maar wel heel nuttig zijn voor de functie? Houd er ook rekening mee dat onderhandelingen geen eindeloos spelletje zijn. In de regel ga je vaak maar één keer terug naar de onderhandelingstafel.
   
 9. Durf een NEE te accepteren
  Het kan voorkomen dat jij en je toekomstig werkgever er simpelweg niet uitkomen. Wat jij ziet als een te laag bod, is voor de werkgever wellicht het maximale. Als jij van tevoren bereid bent om een nee te accepteren, voel je je misschien wel veel vrijer en relaxter tijdens de onderhandelingen. Zo voorkom je ook dat je ten koste van alles een baan accepteert met een te lage vergoeding.

Bij Personato helpen wij onze kandidaten altijd om zo goed mogelijk voorbereid op gesprek te gaan. We helpen je dus ook bij eventuele vragen over salarisonderhandelingen.