Het opzeggen van je baan, hoe moeilijk kan het zijn? Moeilijker dan je denkt, gezien de vele “blunders” die wij links en rechts tegenkwamen. Bekijk hier de 10 meest gemaakte blunders met betrekking tot het beëindigen van je dienstverband.

Je mond voorbij praten.
Deze staat terecht met stip op nummer 1. Het komt namelijk regelmatig voor dat jouw baas al lang weet dat jij weg gaat. Terwijl jij het jouw collega toch echt in vertrouwen had verteld. Zorg daarom altijd dat jouw baas het nieuws als eerste van jou ontvangt.

Je negatief uitlaten.
Misschien ga je weg omdat jouw baan je niet meer bevalt, er zich iets voor heeft gedaan of die lang verwachte promotie aan je neus voorbij is gegaan. Wat de reden ook is, laat je nooit negatief uit over de organisatie, jouw baas of collega’s. Niet alleen toont dit van weinig klasse, de kans is namelijk groot dat je dit in de toekomst terug op je bordje krijgt.

Geen gedag zeggen.
p het einde van je laatste werkdag zonder iets te zeggen de deur uitlopen. Het is lomp en onprofessioneel om weg te gaan zonder gedag te zeggen tegen je directe collega’s en je baas.

Je ziekmelden op jouw laatste werkdag.
Je zou het misschien niet verwachten maar het komt vaker voor dan je denkt. Ook al zie je enorm tegenop, houd de eer aan jezelf en maak het beste van je laatste werkdag.

Je opzegtermijn niet respecteren.
Hoe je het ook wendt of keert, bij het aangaan van je dienstverband heb je waarschijnlijk ook getekend voor een wettelijke opzegtermijn. Hier dien jij je dan ook aan te houden. Het niet nakomen van je opzegtermijn kan zorgen voor juridische problemen, en daar zit je ook niet op te wachten.

Collega’s meenemen.
Sommige mensen kunnen het niet laten om collega’s proberen over te halen om ook de organisatie te verlaten. Maar op voorhand een wervingscampagne beginnen is niet alleen riskant, het kan je ook nog in juridische problemen brengen. Mocht het zo zijn dat collega’s met je mee willen naar je nieuwe baan, laat het ze dan weten nadat je officieel bent vertrokken.

Persoonlijke informatie op je werkcomputer laten staan.
Heb je een computer van de zaak gehad? Mocht je deze ook privé gebruiken? Dan is de kans groot dat er persoonlijke documenten op jouw werkcomputer staan. Zorg altijd dat je deze verwijderd hebt vóórdat je jouw computer weer moet inleveren.

Blog

Het opzeggen van je huidige baan

  • Suzanne Theeuwen
  • 9 januari 2019
Blog

Voorbeeld ontslagbrief

  • Suzanne Theeuwen
  • 9 januari 2019