Wat is een ontslagbrief? De naam zegt het eigenlijk al…een brief waarin je jouw ontslag kenbaar maakt. Niet zo moeilijk zou je denken, en toch wordt er maandelijks duizenden keer gezocht naar een voorbeeld ontslagbrief.

Nu kun je 2 dingen doen: Onderaan dit artikel een voorbeeld ontslagbrief downloaden, jouw gegevens erin plakken en versturen. Óf je neemt even de tijd en de moeite om zelf een iets persoonlijkere opzegbrief te schrijven. Kies je voor het laatste? Let dan even op de volgende zaken:

1. De adressering
Vermeld linksboven jouw volledige naam en adresgegevens. Laat ruimte voor 1 witregel en vermeld daaronder de adresgegevens van de ontvanger.

2. Plaats en datum
Onder de adresgegevens laat je ruimte voor 2 witregels. Vermeld nu de plaats van waar je de brief schrijft, gevolgd door een komma en de datum.

3. Betreft
Geef kort en bondig aan waar jouw brief betrekking op heeft. Bijvoorbeeld “Einde dienstverband” of “Beëindiging contract”.

4. Aanhef
Aan wie schrijf je de brief? Bij het opzeggen van je baan kan dit bijvoorbeeld zijn aan de HR-afdeling of rechtstreeks aan je leidinggevende. In de meeste gevallen weet je de naam van de lezer, gebruik deze dan ook i.p.v. “Geachte heer/mevrouw” of “Beste lezer”.

5. Inleiding
Geef aan dat je jouw dienstverband/contract wilt beëindigen. Indien er sprake is van een opzegtermijn geef dan aan dat je hiermee akkoord bent. Geef ook duidelijk aan wanneer je contract afloopt en wanneer je laatste werkdag is.

6. Kern
Hierin kun je aangeven waarom je jouw contract wilt beëindigen, wat de reden hiervoor is geweest. Je kunt hier eventueel ook aangeven dat je bijvoorbeeld altijd met plezier voor de organisatie gewerkt hebt.

7. Slot
Geef hier aan dat je er vanuit gaat dat je de lezer voldoende hebt geïnformeerd. Wil je graag een ontvangstbevestiging ontvangen? Dan kun je dat hier ook aangeven.

8. Afsluiting
Sluit je opzegbrief boorbeeld als volgt af; “Met vriendelijke groet” gevolgd door 1 witregel en je volledige naam.

Tot slot: afhankelijk van de organisatie kan het noodzakelijk zijn om je ontslagbrief aangetekend te versturen. In andere gevallen volstaat het om jouw ontslagbrief persoonlijk te overhandigen aan de persoon in kwestie.

Download voorbeeld ontslagbrief
Blog

Het opzeggen van je huidige baan

  • Suzanne Theeuwen
  • 9 januari 2019
Nieuws

5 signalen dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging

  • Suzanne
  • 31 oktober 2018