Nieuwsbrief

Inschrijven bij Personato

Direct inschrijven

Het duurt maar 1 minuut!

icon-accept Eenvoudig vacatures bekijken, opslaan en direct solliciteren.
icon-accept Je wordt door onze consultants benaderd bij een passende vacature.
icon-accept Je hebt de mogelijkheid de nieuwste vacatures te ontvangen via email.
   

Blog: Hoge werkdruk in Accountancy en Fiscaliteit heeft grote gevolgen

Accountants hebben het druk, moeten veel werken en overuren maken is niks speciaals. Of toch wel? Hoe ervaart de beroepsgroep het nu daadwerkelijk in de praktijk?Werkdruk fiscaliteit

De werkdruk in de accountancybranche komt o.a. voort uit de aangiftemaand, kwartaal- en jaarverslagen en deadlines. In de fiscaliteit blijkt dat de werkdruk toeneemt (Berenschot, 2016). Uit onderzoek is gebleken dat 28% van de respondenten vorig jaar vond dat de werkdruk moest verminderen, dit jaar vindt 39% dat. Daarnaast vinden ze dat de balans tussen werk en privé verstoord raakt en dat er onvoldoende budget is om doelen te bereiken.

Werkdruk Accountancy

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat Accountants meer werkdruk ervaren als gemiddeld. Het CBS (2017) onderzocht van de meest voorkomende beroepen – met minimaal 50.000 werknemers – in hoeverre werknemers werkdruk ervaren. Zij moesten dit aangeven op een schaal van 1 tot 4.  Gemiddeld scoort de werkende Nederlander een 2,4. Accountants zitten hier net boven, ze scoren namelijk een 2,6.

Werkzekerheid

De vijf werkdrukfactoren uit het onderzoek zijn hieronder opgesomd: (a) persoons gerelateerde kenmerken, (b) baanbeheersing, (c) emotionele en fysieke zwaarte van de baan, (d) werkzekerheid en (e) verwachtingen van de werknemer ten aanzien van het werk.
Met name de (d) werkzekerheid is er volop gezien de grote vraag naar (Assistent) Accountants. Het aantal vacatures in Nederland is namelijk van k1 2015 tot k2 2017 verdubbeld in deze branche. 56% is op zoek naar een nieuwe baan, daarvan is 44% latent op zoek en 12% van de werkende doelgroep is actief op zoek naar een nieuwe uitdaging. De drie pullfactoren om deze groep te triggeren zijn: goed salaris, goede werksfeer en een vast contract (Jobdigger, 2017).

De gevolgen

Met name jouw werkgever bepaald hoe de ‘overwerkcultuur’ en de planning eruit ziet. Wat wordt er bijvoorbeeld gedaan met deze grote hoeveelheid werk? Worden er vacatures uitgezet, komen er ZZP’ers bij of moet de klap met de huidige bezetting opgevangen worden? Langdurige werkdruk kan zorgen voor lichamelijke en psychische klachten. Met name slaapproblemen, rug- of nekklachten, hoofdpijn, transpireren of zelfs angstaanvallen kunnen tekenen zijn. Wanneer je structureel teveel werkdruk ervaart dan raakt je lichaam uitgeput, neemt de werking van je immuunsysteem af waardoor je sneller ziek wordt (memorymagazine.nl, 2014). De kans bestaat dat je uiteindelijk gaat belanden in overspanning of burn-out. Dat wil je natuurlijk niet! Vandaar is het belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt.

Onze visie

Vanuit onze expertise merken we dat werkdruk een fenomeen is dat bij iedere organisatie en bij iedere medewerker anders ervaren wordt. Kantoren roepen wel dat er een goede werk/ privé balans is, maar omdat we onze opdrachtgevers goed kennen weten we wat dit in de praktijk concreet betekent. Zo ken ik organisaties waar het raar is als je om 18.00 uur nog werkzaam bent. Ook zijn er kantoren waar het niet eens mogelijk is om gedurende het weekend in werk gerelateerde software in te loggen. Ik vind het een uitdaging om die praktijkvoorbeelden te achterhalen en vage uitspraken zoals work- life balance concreet te kunnen maken. Ga eens na bij jezelf hoe de werkdruk er voor jou uit ziet. Heb jij eigenlijk wel het gevoel dat de werk/ privé balans voor jou als persoon goed verdeeld is?

Over de auteur:
Femke is Recruitment Consultant Accountancy en Fiscaliteit bij Personato. Heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een email naar f.teunissen@personato.nl.

© 2018 Personato Werving en Selectie Design, realisatie en hosting: Emixion®
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten