Nieuwsbrief

Inschrijven bij Personato

Direct inschrijven

Het duurt maar 1 minuut!

icon-accept Eenvoudig vacatures bekijken, opslaan en direct solliciteren.
icon-accept Je wordt door onze consultants benaderd bij een passende vacature.
icon-accept Je hebt de mogelijkheid de nieuwste vacatures te ontvangen via email.
   

Ontslag nemen bij je werkgever, hoe pak je dit aan?

De tijd is aangebroken om ontslag te nemen. Hoewel je in gedachten misschien al lang vertrokken bent, zijn er nog wel een aantal formele stappen te nemen voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Hier willen wij je vanuit Personato zo goed mogelijk bij ondersteunen, zodat je met een frisse start kan beginnen bij je nieuwe werkgever, maar ook met een goed gevoel je huidige organisatie kan verlaten.

Opzegtermijn

 • Check je opzegtermijn in je huidige arbeidsovereenkomst. Staat er geen opzegtermijn in je contract, dan is de wettelijke termijn van één maand van kracht.
 • Ben je nog werkzaam in de proeftijd, dan is er geen sprake van een opzegtermijn.
 • Ga na of je in een bepaalde periode in de maand moet opzeggen. De opzegtermijn gaat in op de eerste dag van de volgende maand. Lever je bijvoorbeeld op 15 april je ontslagbrief in dan gaat je opzegtermijn in op 1 mei.


Ontslag indienen

Het beste kun je je ontslag aankondigen in een persoonlijk gesprek met je leidinggevende. Na dit gesprek bevestig je het ontslag met een ontslagbrief. Het is wettelijk verplicht om per mail of middels een brief je ontslag in te dienen bij je werkgever. Houdt rekening met de volgende verplichte aspecten:

 • Vermelding van je naam, functie en adresgegevens;
 • De volledige adresgegevens van het bedrijf waarmee je de arbeidsovereenkomst hebt;
 • Schrijf duidelijk dat je de arbeidsovereenkomst opzegt en per welke datum je dat doet;
 • Duidelijke vermelding van de duur van het opzegtermijn;
 • Een correcte ondertekening. Dat wil zeggen: plaats, datum, naam en handtekening.


>>> Bekijk hier een voorbeeldsjabloon

Krijg je een tegenaanbod?

Ben je ervan bewust dat jouw werkgever een probleem kan hebben nu jij je ontslag heb ingediend. Hij wil en kan jou misschien wel helemaal niet kwijt. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat er een tegenaanbod gedaan kan worden. Het is belangrijk om van te voren bij jezelf na te gaan of jij hier gevoelig voor bent. Waarom ben jij getriggerd om met een ander werkgever in gesprek te gaan? Is het tegenaanbod van je werkgever iets waardoor je op termijn met plezier naar je werk blijft gaan? Ergens is het natuurlijk ook raar dat er (pas als jij opzegt) van alles mogelijk is bij je werkgever…

Vragen om een getuigschrift of aanbevelingsbrief

Een getuigschrift is een schriftelijke verklaring van je werkgever waarin staat gedurende welke periode en in welke hoedanigheid je in dienst bent geweest. Werkgevers zijn verplicht een getuigschrift te verstrekken wanneer hierom wordt gevraagd door een (ex-) werknemer. De informatie is meestal vrij beknopt. Doorgaans is het niet meer dan een verklaring van je in- en uitdiensttredingsdatums, je functiebenaming en je functieomschrijving. Een aanbevelingsbrief is bijvoorbeeld te gebruiken als bijlage wanneer je in de toekomst solliciteert.

In between jobs?

Zit er een periode tussen het uitdienst treden bij je vorige werkgever en het in dienst treden bij je nieuwe werkgever? Dan kan je in onderstaande gevallen een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.

 • Je tijdelijk contract wordt niet verlengd door je werkgever;
 • Je wordt ontslagen door je werkgever.


In beide gevallen bepaalt het UWV of je aan de voorwaarden voldoet. Het wordt aangeraden om ongeveer twee weken vóór de laatste werkdag de WW-uitkering aan te vragen. Vraag een WW-uitkering tot uiterlijk één week na de laatste werkdag aan bij het UWV. 

 • Je kunt dus geen WW-uitkering als je zelf ontslag indient bij je werkgever. 

Voorbeeld ontslagbrief

Bekijk hier een voorbeeldsjabloon van een ontslagbrief waarin alle benodigde elementen staan benoemd.

© 2018 Personato Werving en Selectie Design, realisatie en hosting: Emixion®
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten