Schrijf een dijk

van een vacaturetekst!

Om op te vallen tussen de hordes andere vacatures, moet je tekst zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Neem bijvoorbeeld quotes van bestaande medewerkers op, gebruik opsommingen en kies voor aantrekkelijke tussenkopjes. Twijfel je over je tekst? Leg hem eens voor collega’s en toets of het beeld dat jij schetst, overeenkomt met hoe zij het ervaren.

But, first things first…


Psst.. nu al overtuigd dat je die ene professional vandáág nog nodig hebt? Lees hier wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen en hoe we jou direct kunnen ontzorgen!

"Wees zo concreet én aantrekkelijk mogelijk!"

First things first!

Allereerst is het belangrijk om jezelf als organisatie de vraag te stellen: wie ben ik? Weet je daar niet zo snel een pakkend antwoord op te geven? Onderzoek dan eerst in drie stappen de identiteit van jouw organisatie!


Zo, je hebt nu informatie over de identiteit van jullie organisatie en je weet aan de hand van een doelgroeponderzoek wat jouw potentiële klant graag wil weten. Tijd om die informatie samen te vatten in een dijk van een vacaturetekst. Het devies: wees zo concreet mogelijk. Blijf weg van veelvoorkomende vaagheden als:

  • een uitdagende baan
  • een informele werksfeer
  • alle ruimte voor ontwikkeling

Dit maakt de tekst weinig onderscheidend van de hoeveelheid vacatures die online te vinden zijn. Beschrijf liever wat de baan zo uitdagend maakt en hoe de sfeer op de werkvloer is. Is geen dag hetzelfde of heb je iedere dag met nieuwe klanten te maken? Vermeld dat in de vacaturetekst. Staat er een tafeltennistafel in jullie kantine waar medewerkers in de lunchpauze fanatiek gebruik van maken? Benoem dat vooral.

Spreek de taal van je doelgroep!

Hetzelfde geldt voor de verantwoordelijkheden binnen de betreffende functie: schrijf niet dat een communicatiemedewerker verantwoordelijk is voor de communicatie, maar benoem waar hij of zij dagelijks mee bezig zal zijn: 

“Je schrijft de wekelijkse nieuwsbrief om klanten te informeren en bent verantwoordelijk voor het realiseren van een hoog open- en clickratio.” 

Op die manier spreek je de taal van jouw doelgroep, kan de kandidaat zich een veel beter beeld vormen van de functie en is de kans groter dat hij of zij uiteindelijk de juiste match is. 

Next step, maak jouw vacature online zichtbaar!


Wil je nog meer informatie over het schrijven van vacatureteksten? We helpen je graag verder!