Zó schrijf je

een killer vacaturetekst!

Gaat jouw organisatie in 2021 verder groeien en zoek je versterking voor jouw team? Zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt en schrijf een dijk van een vacaturetekst! Aan de hand van deze vijf tips schrijf jij een killer vacaturetekst. Ben je er klaar voor? Komt-ie!


Psst.. Geen tijd om er zelf aan te beginnen? Lees hier wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen en hoe we jou vandaag nog kunnen ontzorgen!

Aan de slag!

Tip 1. Klim niet meteen in je pen! 

Maar besteed tijd aan de voorbereiding. Denk voordat je je vacaturetekst gaat schrijven goed na over de functie-inhoud: wat gaat iemand concreet doen, wat worden zijn of haar prestatiegebieden en waar wordt iemand verantwoordelijk voor?

Geef een aantrekkelijke beschrijving van de functie en som de belangrijkste verantwoordelijkheden op om overzicht te creëren.


Tip 2: Verdiep je in je doelgroep

Wie wil jij bereiken met je vacaturetekst? Hoe ziet jouw ideale kandidaat eruit? Wat vindt jouw ideale kandidaat belangrijk om te lezen in de tekst en naar wat voor werksfeer is hij op zoek? Vraag bestaande medewerkers in soortgelijke functies naar hun mening en verwerk deze in je vacaturetekst.


Tip 3: Waar komt diegene terecht?

Je brengt een groot deel van je week door met je collega’s. Dan is het wel zo fijn en leuk om te weten in wat voor organisatie en team je terechtkomt.

Denk aan de organisatiecultuur én het team waarin iemand terechtkomt. Noem gerust de namen van de andere teamleden, beschrijf hoe de werksfeer is, wat er samen wordt ondernomen en hoe de werkmentaliteit is. Hoe meer informatie je geeft in de vacatureomschrijving, hoe beter jouw ideale kandidaat zich zijn nieuwe werkplek kan voorstellen. 


Tip 4: Voorkom containerbegrippen

Én clichés, of leg ze tenminste uit. Wordt jullie organisatie gekenmerkt door een ‘dynamische’ werksfeer? Gaan jullie allemaal informeel met elkaar om? Leg dan uit wat dit betekent. Geef voorbeelden van hoe zich dit uit, zodat je onderscheidend bent van alle andere bedrijven die zeggen dynamisch te zijn.

Ook hier geldt: hoe concreter je bent, hoe aansprekender de vacaturetekst. 

Tip 5: Schrijf zoals je spreekt

Te vaak zien we passief taalgebruik en ellenlange zinnen terug in vacatureteksten. Bijvoorbeeld: ‘Je zal verantwoordelijk worden voor’ naar ‘Jij bent verantwoordelijk voor’. Vermijd woorden als zullen, worden en zijn, dan kom je al een heel eind. Schrijf daarnaast zoals je ook een vriend zou uitleggen wat iemand in deze functie gaat doen: daarmee maak je je zinnen korter en krachtiger en voorkom je dat jouw ideale kandidaat afhaakt door een tekst vol moeilijke volzinnen en vage termen.

Zo, nu heb je vijf concrete tips in handen waarmee jij jouw vacatureteksten omtovert in killer teksten!

Wil je nog meer informatie over een sterke vacaturetekst? We helpen je graag op weg!