Inschrijven bij Personato

Direct inschrijven

Het duurt maar 1 minuut!

icon-accept Eenvoudig vacatures bekijken, opslaan en direct solliciteren.
icon-accept Je wordt door onze consultants benaderd bij een passende vacature.
icon-accept Je hebt de mogelijkheid de nieuwste vacatures te ontvangen via email.
   

Kledingtips

Solliciteren in stijl

Hoewel het er wellicht niet zo toe zou moeten doen, word je bij een sollicitatiegesprek weldegelijk beoordeeld op je uiterlijk. Het is daarom belangrijk je op de juiste manier te kleden.

Hoe je je het beste kunt kleden verschilt per onderneming. Om er achter te komen wat de dresscode is in het bedrijf waar jij op gesprek gaat kun je het gewoon aan de recruiter vragen. Als je je daar niet zo gemakkelijk bij voelt, zou je ook een paar dagen voor je gesprek langs het bedrijf kunnen lopen en naar binnen kijken naar wat andere medewerkers dragen. Je kunt ook op de website van het bedrijf kijken of er foto’s van werknemers te vinden zijn. Kleed je iets netter dan je potentiële nieuwe collega’s dagelijks op het werk doen, dan weet je zeker dat je niet ‘underdressed’ bent. Trek bij twijfel een pak aan, dan zit je altijd goed.

Je kleding zal je nooit de baan opleveren, hoe schoon je overhemd ook is en hoe glimmend je schoenen ook gepoetst zijn. Andersom kan het je kans op slagen aanzienlijk verkleinen als je je niet aan de volgende basisregels houdt:

 • Kleed je niet te casual – Bij sommige bedrijven kun je best aankomen met casual kleding. Maar overdrijf het niet, trek geen gescheurde spijkerbroek en afgetrapte gympen aan. Een nette spijkerbroek en shirt zijn een minimumvereiste.
 • Draag geen hoofddeksel – Er zijn een aantal religieuze uitzonderingen, maar over het algemeen geldt: kom onder geen beding met een petje, muts, hoed of capuchon op bij een sollicitatiegesprek aanzetten. 
 • Draag de juiste maat – Dit klinkt logisch, maar leen geen pak dat niet helemaal je maat is. Draag ook geen te wijde kleding, ook al doe je dat normaal wel. 
 • Kleed je niet te bloot – Er zijn misschien een aantal branches waar het in je voordeel kan werken, maar over het algemeen kun je maar beter geen te diep decolleté of blote buik hebben. Vertrouw op je andere kwaliteiten om de baan te krijgen. 
 • Geen gekke stropdassen – Hoe grappig je je Homer Simpson-stropdas ook vindt, draag hem niet naar een sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner kan het idee krijgen dat je de situatie niet helemaal serieus neemt als hij tegen een tekening van een bierdrinkend geel mannetje aan moet kijken. 
 • Draag niet teveel sieraden – Vestig de aandacht op wat je te vertellen hebt, niet op je nieuwe oorbellen. 
 • Maak je subtiel op – Je kunt je natuurlijk wel opmaken, maar sla er niet te ver in door. 
 • Let op geurtjes – Te veel parfum of te weinig deodorant kunnen behoorlijk vervelend zijn voor je gesprekspartner, net als de geur van sigarettenrook. Zorg ervoor dat je lekker ruikt, maar houd het neutraal. 
 • Gezichtsbeharing – Aan een beetje gezichtsbeharing wordt tegenwoordig minder zwaar getild dan vroeger. Afhankelijk van het soort bedrijf kun je dus best een sik of stoppels op je gezicht hebben, maar zorg er wel voor dat het er verzorgd uitziet. 
 • Piercings en tatoeages – Ook hier wordt minder moeilijk over gedaan dan vroeger, maar je zult begrijpen dat obscene tatoeages en piercings je kansen op de baan niet zullen verhogen. Bedek ze dus zoveel mogelijk. Vervang opvallende piercings met wat minder opvallende als je ze niet te lang uit kunt doen. 
 • Als je gelijk vanuit je werk naar een sollicitatiegesprek moet, kan het zijn dat je in kleren op je huidige baan verschijnt die je normaal nooit zou dragen. Trek daarom kleding aan die voor beide gelegenheden geschikt zijn. Mocht een van je vrienden in de buurt werken of wonen kun je natuurlijk ook vragen of je de kleding voor je sollicitatiegesprek even bij een van hen kan neerleggen. 

Bron: Monsterboard.nl

© 2018 Personato Werving en Selectie Design, realisatie en hosting: Emixion®
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten